404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)
Reguli pentru membrii familiei care au stat în izolare cu o persoană infectată – Ziarul Strada
marți , 23 aprilie 2024
Home » Sanatate » Reguli pentru membrii familiei care au stat în izolare cu o persoană infectată

Reguli pentru membrii familiei care au stat în izolare cu o persoană infectată

Valeriu Gheorghiță explică ce pot face membrii familiei care au stat în izolare cu o persoană infectată și sunt posibil infectați cu Covid-19.

În aceste zile, tot mai multă lume este nevoită să se izoleze la domiciliu alături de membri ai familiei sau apropiați, în urma infectării cu Sars-Cov-2. Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat ce poate să facă o persoană care nu este infectată și care s-a izotlat, spre exemplu, pentru cinci zile alături de cineva bolnav iar spre sfârșitul perioadei de izolare începe să aibă simptome sau este suspect de infectare.

„În cazul în care un membru al familiei este infectat și locuiesc în aceeași casă toți, situațiile ca să nu fie cineva infectat sunt mai degrabă excepții. La cât de contagioasă e Omicron, probabil că toți membrii familiei vor fi în final infectați. Atunci, din acest punct de vedere, cei care devin simptomatici, este evident că au o recomandare clară să se testeze și nu să iasă din perioada de carantină după cinci zile dacă sunt persoane evident vaccinate.

În situația respectivă ar trebui solicitată, mai ales în cazul celor simptomatici, testarea la domiciliu prin serviciile asigurate de DSP. În felul acesta se poate prelungi în mod corect juridic perioada de izolare.

În situația variantei Omicron, rata de transmisibilitate este de 3-4 ori mai mare decât la varianta Delta, ceea ce înseamnă că în condițiile în care intră în contact în fiecare zi cu multe persoane și nu respectă celelalte măsuri și bariere de protecție, și nici contacții nu le respectă, atunci poate să genereze până la 10-15 cazuri secundare. Transmisibilitatea este foarte crescută, mai ales în primele zile de la debutul bolii, când încărcătura virală este mai mare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.