404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)
„Romi pentru România”, la B1TV, de duminică 3 septembrie – Ziarul Strada
sâmbătă , 18 mai 2024
Home » News » Eveniment » „Romi pentru România”, la B1TV, de duminică 3 septembrie

„Romi pentru România”, la B1TV, de duminică 3 septembrie

Începând de duminică, 3 septembrie, postul de televiziune B1TV prezintă o nouă emisiune în grila sa: „Romi pentru România”. Emisiunea este produsă și realizată de către Departamentul Mass Media al Asociației Partida Romilor „Pro-Europa”, coordonat de Vali Rupiță. Realizatoarea emisiunii este Monica Cornea, o jurnalistă cu o vastă experiență în televiziune. Realizatorii emisiunii vă promit rubrici noi, reportaje și interviuri cu și despre romi, așa cum nu vedeți la alte posturi de telviziune.

Când a început acest proiect și ce și-a propus el?

Emisiunea Romi pentru Romania este practic continuitatea muncii noastre de 18 ani încoace, adică din anul 2005. Atunci a început totul. Trebuie să spun că acest proiect a luat ființă la inițiativa lui Nicolae Păun, președintele Asociației Partida Romilor „Pro-Europa”, care și-a dorit foarte mult să arate cât de diversă este minoritatea romă și cât de multe aspecte ce țin de cultură sau tradiții nu sunt cunoscute încă publicului larg.

Poate mă vei întreba cum a reușit să facă acest lucru. Simplu. A apelat la prietenul lui din copilărie, Vali Rupiță, omul potrivit la locul potrivit: regizor, actor, om de televiziune cu o vastă experiență. Tot în anul 2005 m-am alăturat și eu echipei și iată-ne ajunși la maturitate, la un post de știri. Am muncit mult să ajungem aici….

Dacă ar fi să trageți linie după 18 ani de activitate, care ar fi bilanțul pe scurt?

Să știi că noi chiar facem din când în când statistici la redacție.

Vali coordonează un departament care a înregistrat un progres uimitor de la prima ediție și până în prezent. Ne-am numit inițial ,,Caravana Romilor”, mai apoi ,,Și eu m-am născut în România”, ulterior ,,Din Viața Romilor” și din 3 septembrie ne vom numi Romi pentru Romania.

În 18 ani de emisiune am realizat peste 1000 de ediții, s-au scurs aproximativ 2.300 de ore de emisie, în platou și pe teren am intervievat peste 10.000 de persoane.

Am realizat sute de reportaje cu povești de viață care inspiră și cam tot atâtea cu meșteșugari din comunitățile de romi din țară. Ne-au trecut pragul studioului de la politicieni, profesori, activiști și artiști, până la personal diplomatic și chiar ambasadori.

Așadar, avem cu ce să ne mândrim. De 18 ani, romii din România se văd altfel!

Față de emisiunea de la postul National TV, cu ce vine nou/diferit emisiunea Romi pentru România?

Venim și cu lucruri noi, dar păstrăm câteva rubrici pe care telespectatorii le îndrăgesc foarte mult.

Vom realiza mult mai multe materiale din țară, unde vom vizita comunitățile de romi și vom face cunoscută realitatea din viețile acestora, atât cu bune, cât și cu rele. Nu multă lume cunoaște neajunsurile celor de lângă noi, la fel cum nu multă lume cunoaște potențialul pe care aceste comunități le au. Ne propunem să arătăm că minoritatea romă nu este un grup ermetic, ci este atât o parte activă a societății românești, cât și o componentă a diversității europene, cu puternice rădăcini istorice și cu o identitate bine conturată în tot acest context cultural european.

Care va fi formatul emisiunii de la B1TV? La ce să se aștepte telespectatorii să vadă în noul proiect?

Telespectatorii ne vor regăsi în grila postului B1 în fiecare duminică, începând cu data de 3 septembrie, de la ora 10.00, la 11.00.
În fiecare ediție vom avea Info Rom, un grupaj scurt de știri și informații relevante pentru minoritatea romă, dar nu numai. Vor fi ediții cu dezbateri pe teme de interes și de actualitate, dar și ediții cu reportaje și materiale realizate în comunitățile de romi dintr-un anumit județ. Prezentăm cazuri sociale, ne adresăm autorităților locale atunci când identificăm nereguli, vizităm familii de romi, vedem ce preocupări au tinerii, promovăm meșterii tradiționali sau artiștii pe care îi întâlnim. Desigur, păstrăm în cadrul emisiunilor noastre cea mai îndrăgită rubrică, respectiv Romul de 10, unde telespectatorii noștri vor putea afla poveștile de viață ale celor care ne demonstrează de fiecare dată că ambiția, talentul, munca și înțelepciunea duc de fiecare dată către reușită.

Ce mesaj vreți să transmiteți fanilor emisiunii și celor care nu v-au urmărit până acum?

Întotdeauna ne-am dorit ca prin această emisiune să mergem dincolo de prejudecăți și să arătăm tuturor că minoritatea romă are pentru ce să fie apreciată. Sper ca atât telespectatorii fideli, cât și cei care abia ne descoperă, să observe acest lucru și, de ce nu, să-i facă și pe alții să privească în jur cu mai multă înțelegere și empatie pentru semeni.

Cine realizează emisiunea

Emisiunea Romi pentru România este produsă de Departamentul Mass Media al Asociației Partida Romilor „Pro-Europa”, coordonat de Vali Rupiță. Realizatoarea emisiunii este Monica Cornea.

Echipa emisiunii este formată din 25 de jurnaliști. Ne mândrim cu profesioniști in domeniu, oameni cu experiență în televiziune, reporteri, redactori, operatori imagine, editori de montaj, dar și cu actorii Zita Moldovan și Sorin Sandu.

Se poate spune că echipa noastră are o dublă provocare – nu suntem doar oameni de televiziune, ci și promotori ai drepturilor omului și ai drepturilor minorităților. Din acest motiv, suntem în strânsă legătură cu activiștii romi și, pe cât se poate, încercăm să nu discriminăm prin limbaj, să nu exacerbăm anumite atitudini și să nu pornim niciodată la drum cu idei preconcepute.

Carte de vizită Monica Cornea

În 1996, a pășit pentru prima dată într-o televiziune, Amerom TV, ulterior devenit Prima TV, unde a lucrat 9 ani. A fost apoi producător la Realitatea TV și la postul de business The Money Channel.

Din anul 2005, Monica Cornea produce emisiuni de televiziune pentru minoritatea romă, alături de soțul său, actorul și regizorul Vali Rupiță.
A absolvit Facultatea de Comunicare si Relații Publice în cadrul SNSPA și are un master în Mass-Media și Comunicare Socială.

Carte de vizită Vali Rupiță

Valentin Cristian Rupiță, cunoscut publicului drept Vali Rupiță, este actor, regizor, producător TV, producător muzical și realizator de emisiuni de televiziune și radio. S-a remarcat, de asemenea, ca solist vocal, interpretând de-a lungul carierei sale muzică ușoară, coveruri, dar și muzică lăutărească.

În prezent, Vali Rupiță coordonează Departamentul Mass-Media al Asociației Partida Romilor „Pro-Europa”, organizația reprezentativă a minorității rome în Parlamentul României. Încă din anul 2005 a realizat împreună cu echipa sa emisiuni și alte produse media dedicate promovării culturii și tradițiilor etniei rome.

A absolvit Universitatea Media, Facultatea de Cinematografie și Televiziune, secția Regie Film și TV.