404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)
Comuna Domnești are primar gospodar Adrian Ghiţă – Ziarul Strada
Home » Uncategorized » Comuna Domnești are primar gospodar Adrian Ghiţă

Comuna Domnești are primar gospodar Adrian Ghiţă

Începutul  de an reprezintă, de regulă, un prilej pentru adevărații gospodari sa isi  facă bilanțurile .

 Adrian Ghiță este un primar al acțiunii și al faptelor, într-o zonă care nu este deloc ușor de administrat. Dar, așa cum ne promitea și la întâlnirile anterioare, scopul său a rămas același: schimbarea totală a înfățișării comunei Domnești

Satul Țegheș

În 2018, s-au făcut investiții considerabile în infrastructura așezării din Țegheș, un sat pentru care s-a luat practic totul de la zero, după cum ne-a spus primarul. Pe primul loc a rămas modernizarea sistemului rutier, însă primarul ne-a anunțat cu mândrie că și parcul din Țegheș este finalizat. Parcul ce s-a amenajat, pe o suprafață de 2.000 mp,  chiar vis-a-vis de biserica din Țegheș, este o premieră, pentru că acest sat nu a beneficiat niciodată de așa ceva. Pentru amenajarea lui, s-au executat lucrări de împrejmuire, alei, spații verzi, locuri de joacă specifice diverselor grupe de vârstă, de plantare arbori și plante floricole, la care se adaugă amplasarea de mobilier urban: bănci și foișoare, cât și toalete ecologice și o țâșnitoare.

”Este  un spațiu dotat cu loc de joacă pentru copii, loc de odihnă, recreere, pentru comunicare, socializare pentru adulți. Parcul este chiar în centrul satului Țegheș  în vecinătatea bisericii, există avantajul că slujbele pot fi ascultate de cetățeni și aici, datorită sonorizării”, a subliniat primarul

În apropierea parcului, tot în satul Țegheș, sau, facut  două stații cu trotuare, unde oamenii pot aștepta civilizat autobuzele. Amenajarea a fost facuta, prin finanțare de la bugetul local”, a spus primarul Adrian Ghiță.

Edilul a menționat, de asemenea, finalizarea unei prime etape privind modernizarea iluminatului public pe străzile principale, sau, așa cum îi place edilului să spună, în vatra satului Țegheș. Este vorba despre montarea a 50 de corpuri de iluminat cu LED, dintr-un necesar de circa 200. Deja oamenii au parte de iluminat de calitate, fiind realizată în paralel extinderea monitorizării video. În Țegheș, s-au mai pus 3 camere video, ajungând la un total de 5 camere video, iar centrul de monitorizare este în Primăria comunei Domnești, într-un birou special de unde este supravegheată întreaga comună, cu ajutorul camerelor video.

”Mai avem în modernizare sistemul rutier pe mai multe străzi, în asociere cu Consiliul Județean Ilfov. Este un proiect care cuprinde: șoseaua Curtea Domnească, șoseaua Caragea Vodă, str. Argeșului, str. Transilvaniei, intrarea Făgetului și str. Primăverii. Acestea au toate utilitățile, adică gaze, curent, apă, canal, iluminat public, iar acum urmează asfaltarea, amenajarea cu trotuare în vatra satului, pe șoseaua Caragea Vodă, str. Transilvaniei, str. Argeșului. Pentru restul  străzilor, spațiul disponibil, adică lățimea disponibilă a drumului nu permite amenajarea trotuarelor”, a spus primarul.

. Primarul are în vedere tot în acest sat și reabilitarea grădiniței, cât și amenajarea unui teren pentru mini-fotbal, la solicitarea cetățenilor. Dar pentru acesta din urmă, trebuie găsit un teren. Între timp, se lucrează la documentația necesară pentru obținerea de fonduri europene, de la Ministerul Dezvoltării, fonduri necesare pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea grădiniței. ”Aș mai dori și un cabinet medical. Sunt ­peste 1.000 de locuitori, din care în jur de 300 de copii”, a menționat primarul.

Se lucrează la cadastrarea sistematică a terenurilor extravilane

In comuna Domnești a început cadastrarea sistematică pentru toate terenurile aflate în extravilan, adică 3.500 de imobile. Primarul a insistat pe necesitatea ca cetățenii să coopereze și să înțeleagă beneficiile cadastrării așa cum de altfel au explicat și specialiștii Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Ilfov: ”Buna colaborare între toți factorii implicați în derularea acestor contracte precum și prezența proprietarilor la punctul în care comisia de soluționare a cererilor de rectificare își desfășoară activitatea pe perioada afișării publice a documentelor tehnice ale cadastrului este foarte importantă pentru a obține o lucrare corectă, în conformitate cu situația juridică la zi a actelor de proprietate”.

Beneficiile Programului Național de Cadastru și Carte Funciară:

  • ÎNSCRIEREA GRATUITĂ a tuturor imobilelor în cartea funciară, conform situației reale din teren. Se va înscrie suprafața împrejmuită rezultată din măsurători, indiferent de suprafața din acte; Se va înscrie categoria de folosință conform realității din teren; 
  • Dezbaterea GRATUITĂ a succesiunilor și eliberarea certificatelor de moștenitor; 
  • Toate construcțiile existente se vor intabula CUM SE GĂSESC ÎN TEREN fară a fi nevoie de autorizație pentru construire, extindere, actualizare; 
  • Înregistrarea GRATUITĂ a imobilelor aflate în posesie fără acte;
  • Conform art. 15, al. 1 din legea 7/1996, “De la data deschiderii cărţilor funciare din oficiu, registrele de transcripţiuni și inscripţiuni, cărţile funciare și orice alte evidenţe de cadastru și publicitate imobiliară se vor înlocui, pentru sectoarele cadastrale respective, cu planul cadastral și noile cărţi funciare. Vechile evidenţe se păstrează în arhiva biroului teritorial și pot fi consultate pentru istoric. Identificarea și numerotarea imobilelor cuprinse în titlurile de proprietate emise în baza legilor fondului funciar sau alte acte de proprietate, planuri și alte evidenţe cadastrale și de publicitate imobiliară anterioare realizării cadastrului și deschiderii noilor cărţi funciare își pierd valabilitatea.