404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)
Fostul judecător Cristi Danileț, exclus din magistratură, a devenit cetățean al Republicii Moldova – Ziarul Strada
marți , 23 aprilie 2024
Home » News » Fostul judecător Cristi Danileț, exclus din magistratură, a devenit cetățean al Republicii Moldova

Fostul judecător Cristi Danileț, exclus din magistratură, a devenit cetățean al Republicii Moldova

Decretul a fost semnat de președintele Republicii Moldova și a fost publicat în Monitorul Oficial în 18 noiembrie, conform TVR Moldova.I-a fost acordată cetățenia Republicii Moldova și fostului șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor Daniel-Marius Staicu.

Cum a fost exclus din magistratură Cristi Danileț

În 13 decembrie 2021, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru „manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare”.

Decizia de excludere din magistratură a lui Danileț – considerat unul dintre magistrații reformiști, care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către PSD – a fost luată cu votul judecătorilor Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena și Nicoleta Țînț, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro. Împotrivă au votat Mihai Bălan și Andrea Chiș, în timp ce Gabriela Baltag și Evelina Oprina au propus sancționarea lui Danileț prin reducerea salariului.

Magistratul spunea că i se impută două filmulețe postate pe TikTok: într-unul taie gardul viu de acasă, iar în celălalt curăță o piscină.

În 14 decembrie, CSM a adoptat o hotărâre privind suspendarea judecătorului până la finalizarea dosarului privind excluderea lui Danileţ. Judecătorul a solicitat suspendarea, până la pronunţarea instanţei de fond, a executării acestei decizii din 14 decembrie.

În 7 martie, Curtea de Apel Alba Iulia a respins cererea judecătorului Danileţ de suspendare a deciziei Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost suspendat până la judecarea pe fond a hotărârii de excludere din magistratură. Decizia nu este însă definitivă.

Până la strămutarea dosarului la Alba Iulia, au existat două decizii ale instanţei supreme şi două ale Curţii de Apel Cluj prin care magistraţii au susţinut că nu au competenţa să judece cererea lui Danileţ privind suspendarea deciziei CSM.

În iulie, Danileț a fost exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență.

În urma deciziilor CSM, Danileț nu mai are dreptul de a judeca, adică de a merge la serviciu și nici nu mai primește salariu.