duminică , 3 decembrie 2023
Home » News » Politica » Maia Sandu dispusă să se întâlnească cu Vladimir Putin pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria

Maia Sandu dispusă să se întâlnească cu Vladimir Putin pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a arătat dispusă să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin, dar a subliniat necesitatea rezolvării mai multor probleme bilaterale precum retragerea trupelor rusești din regiunea Transnistria, într-un interviu acordat pentru cotidianul rus Kommersant.

 „Suntem interesați de o conversație pragmatică și substanțială (n.r. – cu Putin). Avem o anume agendă ce privește problemele noastre pe care va trebui să o abordăm. Când se va forma un nou guvern la Chișinău, acesta va începe să lucreze cu guvernul Federației Ruse, inclusiv pentru organizarea unei întâlniri (n.r. – cu Putin.) și asupra unei vizite (n.r. – la Moscova)”, a declarat Maia Sandu.

 Cât privește problema trupelor staționate în Transnistria, Maia Sandu a subliniat că după rezolvarea problemei în plan intern, ea trebuie negociată în formatul 5+2 de rezolvare a conflictului din regiune.

„Mai este și problema Transnistriei. Probleme foarte importante în acest sens sunt scoaterea muniției de acolo și retragerea trupelor rusești. Acestea sunt probleme importante pe care trebuie să le discutăm. În ceea ce privește soluția conflictului, cred că ar trebui rezolvată aici, în țară. Și apoi această decizie ar trebui discutată cu cei care participă în formatul de negocieri internațional 5 + 2”, a mai spus liderul de la Chișinău.

Maia Sandu a mai subliniat relația bună dintre Republica Moldova și România și a respins provocările făcute în campania pentru alegerile anticipate de partidul AUR. „Avem o relația sinceră cu România, în ciuda partidelor politice pe care le-ați menționat (n.r. – AUR).

Avem relații foarte bune cu România. Există ajutor pe care l-am primit înainte de a deveni președinte și acum, în perioada pandemiei. Niciun partid politic nu poate strica aceste relații, deoarece România îi ajută pe cetățenii Moldovei”, a subliniat Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu a pledat pentru o relație bună cu NATO în ceea ce privește necesitățile de securitate ale statului, chiar dacă „nimeni nu planifică să schimbe articolul referitor la neutralitate din Constituția Republicii Moldova”.