Home » News » Bucureştenii tremură de frig în case! Primarul Nicusor îşi hrăneşte avocaţii !

Bucureştenii tremură de frig în case! Primarul Nicusor îşi hrăneşte avocaţii !

Primarul Nicușor Dan plătește anual, din banii bucureștenilor, 54 de avocați privați și case de avocatură, în condițiile în care instituția primarului și a celor subordonate ei beneficiază deja de serviciile a cel puțin 73 de consilieri juridici, potrivit biroului de presă al Primăriei Generale a capitalei. Cea mai mare sumă de bani acordată in  anul  2022  de P.M.B prin contract, unei societăți private de avocatură, a fost în valoare de peste 2.4 mil euro, mai exact societății Mocanu & Asociații, iar cea mai mică, în valoare de 600 de euro, avocaților SCA Grigorescu, Ștefănică și Asociații.

Cei 28 de consilieri juridici cu atribuții de asistență și reprezentare în instanță ai Primăriei Generale a capitalei nu sunt de ajuns pentru pentru a-i apăra acesteia interesele atunci când instituția fie se face vinovată de nerespectarea legilor, fie este nevoită să-și caute dreptatea în justiție.

Pe lista celor 21 case de avocatură sau de birouri individuale cu care lucrează primarul general al capitalei, dar și Consiliul General al Municipiului București, apare și cea a cunoscutului avocat Ion Nestor, care a făcut parte între anii 2001 – 2005 din consiliul de administrație al renumitei companii Kraft Foods România.

Acesta, împreună cu casa de avocatură pe care o conduce a primit anul acesta, ca urmare a contractului semnat cu primăria generală, o sumă echivalentă cu 55 mii euro.

Atât aparatul de lucru al primarului general al capitalei, cât și Consiliul General au în prezent, în cele 16 secții civile de contencios administrativ și fiscal a instanțelor din București, plus cele 6 judecătorii cât numără instanțele de fond din capitală, cu mult peste 1000 de procese în care aceștia sunt declarați ca fiind intimați și recurenți pârâți.

Primii care apar pe lista celor mai bine plătiți avocați pe care Primăria Generală a capitalei o are pentru servicii juridice este cu societatea SPARL Mocanu și Asociații, care a încasat anul 2022  de la bugetul administrației publice locale, potrivit lui Adrian Iordache, suma de peste 2.4 mil de euro.

Locul secund revine SCA Leaua Damcali Deaconu Păunescu, cu aproximativ 483 mii euro primiți în contul propriu de la instituția condusă de edilul Nicușor Dan. Pe locul al 3-lea se situează Asocierea Pop Briciu Crai, cu puțin peste 139 mii euro.

Celelalte 18 societăți de avocatură cu care Primăria Generală are semnat contract de asistență și reprezentare juridică au încasat la rândul lor, anul acesta, aproximativ 858 de mii euro, suma totală ridicându-se astfel la peste 4 mil de euro, sumă plătită de bucureșteni pentru avocații puterii.  

Instituții culturale subordonate lui Nicușor Dan

Din cele 33 de instituții culturale direct subordonate primarului general al capitalei, se distinge în mod special Teatrul Bulandra, care plătește lunar pentru servicii juridice unei firme de avocatură, S.C.P.A Ștefan, Burecu și Asociații suma de peste 2200 euro, următoarea pe listă fiind centrul cultural A.R.C.U.B care-l plătește cu bani public pe avocatul Vasile Mihai cu peste 1500 euro/lună, deși ambele instituții au angajat câte un consilier juridic, plătit tot din bani publici, aceștia aflându-se amândoi în prezent în concediu de creștere copil.

În total, peste 70 de mii de euro sunt alocați lunar de edilul șef al capitalei pentru a face față problemelor cu care se confruntă cea mai mare administrație locală din țară, Primăria Generală a capitalei.