luni , 28 noiembrie 2022
Home » News » Indonezia și Thailanda ar putea vaccina oamenii cu a treia doză

Indonezia și Thailanda ar putea vaccina oamenii cu a treia doză

Indonezia și Thailanda iau în considerare vaccinarea cu o doză suplimentară a angajaților din domeniul medical, imunizați deja cu vaccinul chinezesc Sinovac împotriva COVID-19. Măsura ar putea scădea încrederea oamenilor în produsul chinezesc care a fost principalul instrument de imunizare al acestor țări, relatează Reuters.

Unele țări, inclusiv Turcia și Emiratele Arabe Unite, au început deja vaccinarea suplimentară a celor care au făcut vaccinuri chinezești, de teamă că acestea ar putea să nu fie la fel de eficiente împotriva variantelor noi și mai transmisibile ale coronavirusului.

Dar provocările cu care se confruntă Asia de Sud-Est sunt mult mai mari. Multe țări din regiune se bazează foarte mult pe vaccinurile chinezești pentru că au acces redus la produse occidentale, iar ratele de vaccinare sunt sub 10%.

De asemenea, regiunea se confruntă cu o creștere record a cazurilor de COVID-19 și deceselor, din cauza variantei Delta. Mai mult, numărul tot mai mare de infectări în rândul angajaților din domeniul medical, în ciuda imunizării complete cu vaccinul Sinovac, pun și mai multă presiune pe sistemele sanitare deja ajunse la limită.

„Sunt mulți medici care au fost vaccinați cu două doze, dar au avut simptome medii și severe sau chiar au murit”, a spus Slamet Budiarto, director adjunct al Asociației Medicale Indoneziene.

„Este timpul ca personalul medical să facă o a treia doză pentru a-l proteja de impactul unor noi variante mai severe și îngrijorătoare”, a spus Melki Laka Lena, vicepreședinte al comisiei parlamentare pentru sănătate.

Deși unele studii au arătat că vaccinul Sinovac este eficient împotriva spitalizării și a cazurilor severe de COVID-19, nu există încă date detaliate despre eficacitatea acestuia împotriva variantei Delta, identificată pentru prima dată în India.

Thailanda, care așteaptă să primească o donație de 1,5 milioane de vaccinuri Pfizer-BioNtech din Statele Unite la sfârșitul acestei luni, intenționează să le utilizeze pentru cei 700.000 de angajați din domeniul medical, chiar dacă majoritatea au făcut deja două doze de Sinovac.

Medicii indonezieni recunosc că Sinovac s-ar putea să nu fie cel mai bun vaccin de pe piață, dar spun că deocamdată este singurul pe care îl au și că este mai bine decât nimic.

„Până acum, pentru că nu putem produce (un vaccin), nu avem altă opțiune”, a spus Eka Julianta Wahjoepramono, decanul facultății de medicină de la Universitatea Pelita Harapan.