404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)
Polițiștii din penitenciare vor fi ajutați de stat cu plata ratei la casă – Ziarul Strada
marți , 23 aprilie 2024
Home » News » Polițiștii din penitenciare vor fi ajutați de stat cu plata ratei la casă

Polițiștii din penitenciare vor fi ajutați de stat cu plata ratei la casă

Polițiștii din penitenciare vor fi sprijiniți de stat pentru cumpărarea unei locuințe, cheltuielile fiind suportate parțial sau chiar integral. Un ordin recent al Ministerului justiției stabilește că și această categorie profesională va beneficia de același drept pe care îl aveau de anul trecut polițiștii, militarii și soldații. Sindicaliștii nu consideră asta un drept în plus, ci o compensație pentru banii de chirie pe care oricum angajații îi primeau. Mai mult, ajutorul variază în funcție de salariul persoanei respective și valoarea creditului. Potrivit Ordinului Ministerului Justiției nr. 482/C/2020, publicat, miercuri, în Monitorul Oficial, polițiștii de penitenciare pot beneficia de un ajutor bănesc lunar pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata creditului pentru cumpărarea unei case sau pentru contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei case.

 Cei care vor să beneficieze de acest ajutor trebuie să completeze o cerere pe care să o adreseze conducătorului unității în care lucrează ca polițist de penitenciar – gardianul care asigură paza deținuților. La această cerere trebuie anexată o declarație pe propria răspundere privind respectarea mai multor condiții, un angajament privind comunicarea, în termen a cinci zile, a oricărei schimbări apărute ce ar putea anula dreptul la acest ajutor, o copie a actului de identitate, o copie a contractului de credit sau vânzare-cumpărare a locuinței și un extras de carte funciară.

 Condiții pentru ajutorul de la stat Prima condiție pentru ca polițiștii din penitenciare să beneficieze de acest ajutor de la stat este ca aceștia să aibă un contract ipotecar sau imobiliar sau să aibă un încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei case. A doua condiție este să nu dețină o locuință în localitatea în care lucrează. Nici soțul/soția sau copiii polițistului de penitenciar care vrea să beneficieze de bani de la stat nu pot avea pe numele lor o proprietate în orașul în care lucrează. De asemenea, trebuie ca beneficiarii acestui ajutor să nu fi vândut o locuință aflată în localitatea în care lucrează, după data la care au fost angajați în sistemul administrației penitenciare.

 Lider de sindicat: „Nu este un drept în plus” Sorin Dumitrașcu, președintele sindicatelor din penitenciare a explicat, că acest ajutor de care polițiștii de penitenciare vor beneficia „nu este un drept în plus”, ci este o compensație a banilor pe care ofițerii îi primeau pentru plata chiriei. “Nu e un drept în plus, este un drept care înlocuiește compensarea chiriei. Cei care aveau dreptul la compensarea chiriei, dacă își cumpără apartament în rate, pot să dea practic acei bani la rate. Asta presupune ordinul. Nu e un drept în plus”, a explicat Sorin Dumitrașcu. „Nu va acoperi valoarea totală a ratei, cum nici valoarea chiriei nu era acoperită de fiecare dată, dar justificarea e legată de faptul că foarte mulți dintre colegii noștri atunci când termină școala merg în alte unități penitenciare decât cele din domiciliu. Pentru că statul nu le poate acoperi acele locuințe de serviciu așa cum era odată, a găsit această variantă de a compensa o parte din chirie. Acum, pentru stabilizarea personalului, acest ajutor poate fi folosit și pentru plata unei părți a ratei. Nu acoperă întregul credit. Compensația lunară poate să acopere maxim jumătate din salariul polițistului. Înseamnă între 800 de lei și 2 000 de lei. Depinde de la caz la caz” a mai spus Dumitrașcu.