Home » News » 2 august – Ziua Națională de comemorare a holocaustului împotriva romilor “Trecutul sa fie respectat”este mesajul primarului sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, prezent la acest eveniment.

2 august – Ziua Națională de comemorare a holocaustului împotriva romilor “Trecutul sa fie respectat”este mesajul primarului sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, prezent la acest eveniment.

Duminica, 1 august 2021,  Partida Romilor  Pro -Europa in colaborare cu Centrul Cultural si de Tineret “Stefan Iordache’’ au organizat un mic spectacol, in Parcul Sebastian din sectorul 5, cu ocazia zilei de comemorare a holocaustului impotriva romilor.

2 August este ziua națională de comemorare a holocaustului împotriva romilor. Numit „SAMUDARIPENUL” (adică distrugere în masă sau exterminare).

La această dată: 2 AUGUST 1944 la lagărul din Polonia „AUSCHWITZ-BIRCHENAU” la câțiva km s-a aflat lagărul „TIGONI” unde erau cazați un nr. de 3000 de romi. Acest lagăr era singurul lagăr unde s-a permis să se stea familii. La această dată romii s-au revoltat deoarece au suferit de foame, din cauza lipsei de apă, erau batjocoriți, erau bătuți până leșinau sau erau omorâți din cauza bătăilor, deci totul se făcea pentru exterminarea romilor. Au fost uciși la această dată de 2 AUGUST un nr. de 2878 de romi. Au fost uciși în special femei, copii și bărbați care nu erau buni la muncă.

De menționat însă că această revoltă de la 2 AUGUST a fost continuitatea primei revolte din 16 MAI 1944.